Onzuiver

9200000084861314Algemene info:
Titel: Onzuiver
Auteurs: Sarah Dalton
Jaartal: 2018
Aantal pagina’s: 300
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585103
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Paperback.

Korte inhoud: In Groot-Brittannië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie van Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.
Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.
Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wil leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar moeder.
Haar leven word nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P.. Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn.
Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

Score: 9,5/10

Recensie: Waarschuwing! Een boek om niet (!) meer weg te leggen!
Ik heb de eer om de tweede recensie te plaatsen voor de Onzuiver blogtour en wauw, wat een boek is dit! Ik ben zo blij dat ik hieraan kan deelnemen! Het verhaal had ik op twee dagjes uitgelezen en ik heb hem nog eens herlezen op het vliegtuig naar Italië en terug, gewoon omdat ik het zo’n fijn verhaal vind.

De schrijfstijl van Dalton is enorm vlot, je vliegt door de pagina’s en je vergeet echt de tijd tijdens het lezen. Enkele keren was ik zo diep in het boek gezonken dat ik bijna te laat aankwam bij mijn job. Het is al een tijdje geleden sinds ik zo diep in een boek zat, dus dat is al zeker een goed teken. De vertaling gaf mij (een Belg) trouwens niet echt het gevoel dat het te ‘Nederlands’ is. Soms lees ik wel eens een boek waar vaak héél Nederlandse woorden in voorkomen die wij nauwelijks gebruiken, en dat geeft me dan een afstandelijk gevoel. Bij dit prachtexemplaar had ik dit niet, pluspunten voor de vertaler (Olga Hoekstra)!

Het onderwerp van het boek spreekt me ook zo hard aan, bovennatuurlijke en verboden dingen zijn iets wat mij ‘triggered’ om te lezen. Het zette me tegelijkertijd ook aan het denken. Wat als dit onze toekomst is? Mensen die kinderen krijgen, puur met de goede stukjes DNA, zodat ze ‘perfect’ worden. Wat zou er gebeuren met ons, de personen die al lang geboren waren? Zou ik zelf de Operatie ondergaan of zou ik ergens onderduiken? Het verhaal joeg me dus ook wel een klein beetje schrik aan, wat het dubbel zo goed maakte.

Omdat het einde voor mij een open gevoel gaf, hoop ik echt dat er een volgend deel komt. Stiekem heb ik het volgende -Engelstalige- deel al opgezocht en ik ben zo benieuwd, hopelijk kunnen we dit verhaal snel ook in het Nederlands lezen! Geef toe, een extra serie op de boekenplank is altijd mooi om te zien 🙂

Dit boek is een echte aanrader voor mensen die graag Young Adult dystopian boeken lezen. Dit is het tweede boek die ik lees dit jaar en ik heb al meteen het gevoel dat ik het wel vaker zal herlezen. Een pareltje!

Wil je verder genieten van de blogtour van dit boek? Alle datums en blogs vind je hier!blog-tour-banner-lo-res

Een gedachte over “Onzuiver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s