Voluit Samuel

9789059086708Algemene info:
Titel: Voluit Samuel
Auteur: Do Van Ranst
Jaartal: 2015
Aantal pagina’s: 188
Uitgeverij: Davindsfonds
ISBN: 9789059086708
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Onderwerp: echtscheiding, school, vrienden
Hardcover.

Korte inhoud: Vraag me niet waarom ik vandaag over mijn leven begin te vertellen. Het heeft misschien wel iets te maken met mijn broer Jesse en zijn abnormale bewondering voor het meisje van de afhaalchinees hiertegenover of met mijn moeder die op het dak van het Pitapaleis thee drinkt met de buurman en eindelijk weer kan lachen. Of komt het door de gymclub waarmee ik binnenkort een wedstrijd heb? Of door mijn vriend Bouwe, die plots raar doet – maar dat is niet abnormaal als je vader op een stomme, stomme manier om het leven is gekomen.

Het is niet zo dat mijn leven zo bijzonder is. Het is hooguit best interessant als je iets wil weten over turnen, ADHD, een kunstenaar als vader, meditatie, gymnastiek in China en het leven in de grote stad. Misschien dat het aan het eind van mijn verhaal wel duidelijk wordt waarom ik alles zo nodig wilde vertellen. Wie weet wordt mijn leven echt een verhaal dat zodanig de moeite waard is dat ik het zelf niet geloof. Tenzij ik het zou vertellen, natuurlijk. Vanaf…
NU!

Score: 7/10

Recensie: Als volwassene lezer was dit boek eentje om even helemaal onderuit te zakken en te genieten. Voor de jongere lezers zal dit een boek zijn waar ze zich kunnen vergelijken, hulp in vinden en natuurlijk ook plezier aan beleven!

Het boek start goed met Sam (voluit Samuel 😉 ) die zich voorstelt aan de lezers. Hij wil je op voorhand waarschuwen dat zijn verhalen soms wel chaotisch door elkaar geschreven worden. Je kan dus kennismaken met het ‘niet zo gewone’ jongetje. Waarom hij dit allemaal neerpent? Dat weet hij zelf niet… Hij hoopt alleen dat jullie het de moeite waard vinden, en ik moet toegeven, dat was het zeker!

Wat ik leuk vond is dat Do heel goed beschrijft dat niet alles perfect is op de wereld. Jongeren moeten leren dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Er komen veel hedendaagse onderwerpen in het verhaal waar kinderen zichzelf in kunnen vinden; scheiding van ouders, jaloezie, vervelende broertjes, beste vrienden, gepest worden,… Hoe Sam naar al deze onderwerpen kijkt en hoe hij ze aanpakt kan een hele hulp zijn voor andere kinderen.

Ten slotte wil ik nog even mijn complimenten geven aan de illustrator Maarten Albrechts die, ondanks dat het boek al super was, de perfecte finishing touch gaf met de lachwekkende tekeningetjes! 🙂

Een gedachte over “Voluit Samuel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s