Dieter Ryckewaert

Hallo iedereen!

Na een lange tijd heb ik weer een interview kunnen regelen met een auteur. Dit keer is het aan de auteur die ‘Jills Talisman’ schreef, Dieter Ryckewaert. Binnenkort kunnen jullie ook een recensie verwachten van dit boek. Laten we even kijken naar de vragen die ik voor hem had!


1) Je ontdekte je eerste schrijfkriebel toen je veertien was en een liefdesgedicht moest schrijven op school. Weet je dat gedicht nog?
Helaas ken ik dat gedicht niet meer. Ergens vind ik het wel jammer, want dat gedicht is wellicht de vonk geweest om verder te schrijven. Wel weet ik nog dat het gedicht ging over een (fictief) meisje, en de expressie/kenmerken van haar gezicht. Ieder kenmerk kreeg een apart rijmpje dat tegelijk romantiek schepte (nouja, als veertienjarige toch 🙂 ).

2) Met je verhalen wil je mensen even uit het -al dan niet hectische- leven laten vluchten. Welke boeken neem jij het liefste vast om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur?

Dat varieert enorm. Vroeger, toen ik een twintiger was, dacht ik dat enkel ‘high fantasy’ me kon boeien, maar gaande weg trokken andere genres mijn aandacht.
De boeken van Tad Williams (De Drakentroon) en Garth Nix (Het Oude Koninkrijk) vind ik heel goed, ook Licia Troisi (Het Moordenaarsgilde) weet me te boeien als het om fantasy gaat.En Game Of Thrones natuurlijk, die reeks vind ik persoonlijk echt ‘af’ (hoewel ze nog verre van af is uiteraard).Waarvan ik ook bijzonder genoten heb, zijn de dystopische boeken van Suzanne Collins (De Hongerspelen). Ze zijn misschien te categoriseren onder ‘Young Adult’, maar als volwassene heb ik ze toch verslonden. De Ark van Boyd Morrison is dan weer een spannend boek uit het meer avontuurlijke genre. Niet bijster origineel, maar wel leuk om te lezen.Ook het Nederlandstalige landschap lees ik graag. Vaak worden Nederlandstalige auteurs aan de kant geschoven voor een bewezen Engelse of Amerikaanse auteur, wat in feite heel jammer is, want België en Nederland kennen tal van getalenteerde en gedreven auteurs.

3) Jill beleefd allerhande avonturen in je boek. Was er een moment dat je dacht van ‘had ik hier maar écht bij geweest’?

Heel moeilijke vraag, maar een goede.
In het boek volgen we Jill op haar tocht doorheen Latana, samen met Sam, op het dek van haar boot ‘de Sabriëlle’. Ze worden in feite constant opgejaagd door de dreiging van de Hellestrijders, niet bepaald aangenaam lijkt me.
Moest ik toch een moment kiezen? Hmmm, dan kies ik er drie. Voor de romantiek: de nacht die Jill en Sam doorbrengen onder de blote hemel in Saltcave. Voor de spanning: zonder twijfel de vlucht uit Fisherville, en voor het meer magische: de gebeurtenissen in het laatste hoofdstuk (al verklap ik lekker niet waarom 😉 ).

4) Stel je voor: je kan van plaats (en leven) ruilen met een personage uit je boek. Met wie zou je wisselen en waarom?

Sam, zonder twijfel. hij komt uit een wereld die geavanceerder is dan de onze, een wereld waar het draait om mensen (en andere intelligente levensvormen), en niet om geld of een economie. Voor zo’n wereld zou ik meteen tekenen.
Als soldaat van het Vrijheidspact volgt hij eveneens een bepaald moraal waarvan veel mensen iets op kunnen steken. Met hem kan ik me wel identificeren.

5) Keuzevraag: één foto of duizend woorden?

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus ik kies voor de foto. Wanneer mensen een foto zien, wordt bij iedereen een ander verhaal geschetst. Leuk toch om al die verschillende verhalen te mogen aanhoren? 🙂

3 gedachtes over “Dieter Ryckewaert

Plaats een reactie