Gegrepen

9200000025535204Algemene info:
Titel: Gegrepen
Auteur: Femke Ekelhof
Jaartal: 2014
Aantal pagina’s: 160
Uitgeverij: Van Brug
ISBN: 9789065236227
Leeftijd: volwassen
Onderwerp: verkrachting
Paperback.

Korte inhoud: Een meisje van twaalf jaar wordt verkracht. Haar omgeving heeft geen idee wat er allemaal in haar omgaat, want het lukt haar niet om erover te praten. School, ouders, hulpverleners: ze doen oprecht wat hen het beste lijkt, maar slaan de plank helaas mis. Het meisje doet wat zij denkt dat nodig is om zich eindelijk weer veilig te voelen: misschien kan ze dan ontsnappen aan de dader en aan haar levendige herbelevingen. Ze belandt echter in een nog veel gevaarlijkere situatie…

Score: 8/10

Recensie: Wat een prachtboek, maar zo’n droevige verhaallijn… Ik heb dit boek op een tweetal dagen uitgelezen, gewoon omdat het niet weg te leggen was.

Gegrepen is een intrigerend boek. Alle gebeurtenissen worden zo levendig beschreven dat ik op een avond het boek even op kant moest leggen. Het werd zo spannend en eng tegelijk dat ik even moest stoppen, bang dat m’n slaap eronder zou lijden. De volgende dag ben ik meteen verder gegaan, het was gewoon te goed om hem opzij te laten liggen.
Wat me wel opviel was dat er soms rare tijdsprongen gemaakt worden, maar ik begrijp dat dit lastig is om te schrijven. Het is nu eenmaal gelinkt aan momenten die Femke zelf heeft beleefd. Gelukkig werden de tijdsprongen goed ondersteunt door meer uitleg zoals ‘ik ben nu 13’ of ‘binnen een paar weken wordt ik 18’.

Het verhaal zelf heeft me (zoals ik eerder al schreef) een paar keer naar de keel gegrepen. Femke beschrijft de momenten zo goed mogelijk en daardoor kan je jezelf goed voorstellen hoe verschrikkelijk alles moet geweest zijn. De pijn, de angst, de drang om het iemand te vertellen, ik had het allemaal, ik wou Femke zo graag helpen toen ik alles las. Het is gruwelijk om te lezen dat een meisje van amper 12 jaar oud, zo snel volwassen mòèt worden. Heel veel respect daarvoor.

Dit was het eerste waargebeurde verhaal dat ik ooit heb gelezen en ik moet zeggen dat de levensjaren van Femke mooi omgetoverd zijn naar een leesbaar verhaal.
Ik wil Femke hartelijk bedanken voor het toesturen van dit boek!

Femke wil met haar verhaal een stem zijn voor anderen die nog niet mogen, durven of kunnen vertellen wat hen is overkomen. Op haar site Doorbreek de stilte probeert Femke mensen te helpen aan wie onrecht is aangedaan. Neem een kijkje bij ‘Hulp’, neem contact op met de juiste mensen en ook jij kan de stilte doorbreken!

Een gedachte over “Gegrepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s