Het programma

index.php-2Algemene info:
Titel: Het programma
Auteur: Suzanne Young
Jaartal: 2015
Aantal pagina’s: 400
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 9789045206905
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Hardcover.

Korte inhoud: In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Score: 9/10

Recensie: Ondanks een zware leesdip ben ik er in geslaagd dit boek uit te lezen. Ik had niet veel zin om verder te lezen in een boek van ruim 400 pagina’s, maar eens ik begon was ik toch zoet voor enkele uurtjes. Dankzij Suzanne’s goede schrijfstijl ben ik gelukkig weer uit die leesdip geraakt, bedankt Suzanne!

Wat me meteen opviel -al van bij de eerste pagina’s die ik las- was de spanning die het boek met zich meebrengt. Geen enkel moment is veilig voor Sloane en haar vrienden, en dat voel je ook als je leest. De chantage die in dit boek beschreven wordt is ook te vergelijken met wat mensen vaak echt moeten doorstaan. “Als je dàt doet dan mag je er zeker van zijn dat dìt zal gebeuren…”.

Sloane moet tot op de laatste pagina’s vechten met haar gevoelens. Wat zal ze vertellen, en wat houdt ze uiteindelijk dan toch voor zichzelf? De eeuwige twijfel over haar herinneringen zijn zo mooi voorgesteld dat ik gewoon in het boek wou springen om haar alles te vertellen en haar door de moeilijke periode heen te sleuren. Zal ze haar verleden nog herinneren of blijft ze met lege gaten in haar gedachten rondlopen?

De liefde, oh… Wat krijgt deze een prachtige plaats tussen alle onheil in Sloane’s leven. Ik stond ervan versteld dat tussen al die depressieve, stressvolle situaties toch nog plaats was voor zo’n geweldig beschreven romance. De vriendschappen die ontstonden tijdens het programma waren heel intrigerend. Stiekem mocht die vriendschap van mij wel groeien tot iets meer… Wie weet in het volgende boek? 😉

Het verhaal zit erg goed in elkaar en ik hou ervan dat sommige delen terugkomen. Eerst had ik het gevoel van ‘huh… is dit fout gedrukt?’ maar daarna kwam snel het besef dat het gewoon uit een ander standpunt werd bekeken, of -zoals op het einde- dat iets terug afspeelt maar met andere personages. Meer verklap ik natuurlijk niet, het boek is het echt waard om gelezen te worden!

2 gedachtes over “Het programma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s