Gesplitst

gesplitst-neal-shustermanAlgemene info:
Titel: Gesplitst
Auteur: Neal Shusterman
Jaartal: 2012
Aantal pagina’s: 352
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047704010
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Paperback.

Korte inhoud: De Tweede Burgeroorlog in de Verenigde Staten is uitgevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden, heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat – maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren.

Er zijn drie groepen ‘splitsers’: de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten. De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa. En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden.

De paden van Connor, Risa en Lec kruisen elkaar. Is het waar dat een groep splitsers in de illegaliteit is beland? Valt er te ontsnappen aan hun lot?

Score: 9/10

Recensie: Persoonlijk vond ik dit echt een geweldig boek. Ik ben erdoor gevlogen en heb er zò van genoten!

Het boek gaat over een erg interessant onderwerp, het uitdelen van organen aan mensen die het meer nodig hebben als onbeschofte, ongemanierde en ongewilde tieners… Zelf heb ik hier even bij stil gestaan. Zouden deze praktijken in de toekomst misschien ook bij ons worden uitgevoerd? (Lijkt me sterk, maar denk er toch maar eens over na.) Je kind doet lastig, je hoeft het niet meer en in plaats van met een ongewild kind opgescheept te zitten kan je tientallen andere mensen hun leven redden.

Ooievaren… ‘wàt?’ zal je wel denken. Ooievaren is een van de leukste woorden die ik in het boek tegenkwam, en redelijk simpel (maar goed) bedacht! Ooievaren is een baby voor de deur van een willekeurig huis gaan leggen. Word je niet betrapt dan moet het gezin in dat huis je baby adopteren en opvoeden, word je wel betrapt moet je je kindje terug meenemen en er zelf voor zorgen of ergens anders nog eens proberen.

Wat me opviel is dat het verhaal uit zoveel verschillende puzzelstukjes bestaat en naar het einde toe allemaal perfect in elkaar vallen. Ik stond er zelf van versteld hoeveel keer mijn gedachtengang op het verkeerde pad gezet werd. Het is zo onvoorspelbaar wat er allemaal gaat gebeuren, je denkt het ene maar vervolgens gebeurt het toch anders. Geweldig!

Een klein nadeel vond ik de stukjes met Lev en Cyrus als personage (in het begin/midden van het boek). Ik vond deze stukjes iets te langdradig en niet echt spannend om te lezen. Je moet ze natuurlijk wel lezen om het verhaal helemaal te begrijpen, maar deze personages spraken me niet echt aan.

Niets als lof voor dit dystopische boek!

Een gedachte over “Gesplitst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s