Als ik blijf

2014-08-28-newifistaymovieposterAlgemene info:
Titel: Als ik blijf (If I stay)
Auteur: Gayle Forman
Jaartal: eerste druk 2009, zesde druk 2014
Aantal pagina’s: 223
Uitgeverij: Dutton Books en Uitgeverij Moon
ISBN: 9789048821716
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Paperback.

Korte inhoud: Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert…

Score: 8/10

Recensie: Het verhaal sprak me enorm aan omdat in de korte inhoud muziek werd vernoemd. Er wordt regelmatig verwezen naar prachtige muziek, zowel groepen als solisten krijgen hun eigen plaatsje. Er wordt een mooi evenwicht gevonden tussen (bijvoorbeeld) The Ramones en een klassieke Yo-Yo Ma of Beethoven. Kinderen die hier niet mee opgegroeid zijn zullen zeker de drang hebben om deze muziek eens op te zoeken!

Het ongeluk van Mia en haar gezin geeft haar een hartverscheurende keuze, dood gaan of blijven leven. Hierdoor heb ik ook een andere kijk gekregen op het ‘dood gaan’. Zoals een verpleegster in het boek zegt heb je een keuze om te blijven of om te gaan, het is jouw keuze. Het geeft de jeugd een mooi idee hoe het eruit gaat zien en dat je niet bang moet zijn voor wat gaat volgen, net zoals Mia niet bang is om eventueel te sterven. Het heeft mijn visie over de dood alleszins al een heel deel veranderd, hopelijk zal het zo mooi zijn zoals het hier beschreven wordt!

Verder kan ik nog zeggen dat het boek erg vlot leest, de afwisselende stukken tussen de flashbacks naar vroeger en de momenten in het ziekenhuis maken je nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Ik heb het boek vlotjes op twee dagen uitgelezen!

Intense familiebanden, muziek en liefde zorgen regelmatig voor een krop in de keel.

Een gedachte over “Als ik blijf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s