De adem van de woestijn

De adem van de woestijnAlgemene info:
Titel: De adem van de woestijn
Auteur: Carine Verleye
Jaartal: 1997
Aantal pagina’s: 64
Uitgeverij: Davidsfonds
ISBN: 9065657797
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Onderwerp: cultuur, liefde
Hardcover.

Korte inhoud:
Het Toearegmeisje Raisha trekt met haar familie door de woestijn. Alles is er waardevol: water in een rotsholte, een kever die vluchtige sporen nalaat in het zand, brood dat in de as gebakken wordt, de stilte. Als er in een oase niet genoeg gras en water meer is voor de kuddes, slaan de Toeareg hun tenten ergens anders op. Raisha’s eenvoudige leven deint op het rustige ritme van de natuur, tot de ogen en de verhalen van haar neef Litnie het meisje in verwarring brengen.

Score:
8,5/10

Recensie:
Ikzelf moest dit boek lezen in het eerste middelbaar en was meteen verkocht aan de mooie schrijfstijl van Carine. Zelfs de kinderen in mijn klas die totaal niet graag lazen, werden mee in de wereld van Raisha getrokken en konden niet meer stoppen, we praatte er uren lang over op de speelplaats. Toen ik in het zesde middelbaar Carine Verleye als leerkracht Engels kreeg, hebben we dit boek als verjaardagscadeau van haar gekregen. Dit boek heeft meegeholpen aan de boekenverslaving die ik vandaag heb, bedankt Carine!

‘De adem van de woestijn’ is een zeer eenvoudig boek. De zinnen zijn kort gehouden en daarom is het het ideale boek voor kinderen die traag lezen. Zelf zou ik het boek ook aan kinderen of volwassenen durven aanrader die anderstalig zijn en de Nederlandse taal willen leren. Tussen de hoofdstukken door zijn er mooie illustraties die meteen de jonge lezer in de sfeer brengt van de arabieren en de woestijn. De iets moeilijkere woorden, zoals Toeareg of Ehen, worden cursief en zeer simpel uitgelegd zodat de lezertjes meteen meekunnen en wat woorden bij leren.
Het boek beschrijft een minder materialistische wereld, waar ze misschien wel gelukkiger zijn dan hier in het Westen. Je wordt meteen meegenomen naar een andere wereld en leert hoe het is om in de woestijn te leven, altijd te verhuizen en te moeten trouwen met iemand die je (soms) niet eens kent…

Een echte aanrader voor jong, maar ook voor oud!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s